Harta internetului – cum arata cablurile de sub oceane

Te-ai gandit cum arata harta internetului? Ei bine, in ultimi ani tot mai multi oameni folosesc si se conecteaza la internet, o statistica mondiala ne arata ca in momentul de fata suntem 3,5 miliarde de oameni conectati la internet.

Imaginea de jos arata o scara foarte mare a infrastructurii necesare pentru a mentine internetul din intreaga lume.

 

Potrivit forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific, 97% din toate datele intercontinentale sunt transmise prin astfel de cabluri.

Internetul poate fi in pericol? Harta internetului ne arata punctele cheie

Desi au o importanta strategica evidenta pentru tarile implicate, se face destul de putin pentru a le apara. in ultimele luni, autoritatile din domeniul apararii au inceput sa avertizeze ca agresorii de stat, in special Rusia, ar putea sa le reduca.

Un amiral american, unul dintre cei mai mari comandanti militari din Marea Britanie, fostul sef al GCHQ  au facut avertismente similare intr-o chestiune de zile de la sfarsitul anului trecut.

Rishi Sunak, un deputat conservator, a elaborat un raport pentru grupul de reflectie privind schimbul de politici, in care a avertizat ca Rusia „opereaza agresiv” in Atlantic, unde cablurile leaga Europa si SUA.

in prefata raportului, amiralul american american, retras, James Stavridis, a afirmat: „Fortele rusesti de submarin au intreprins activitati de monitorizare detaliata si vizand activitati in vecinatatea infrastructurii de cablu de mare adancime a Atlanticului de Nord”.

El a spus ca are capacitatea de a face o lovitura concentrata, provocand daune „potential catastrofale”.

seful Marelui Aeronav Sir Stuart Peach, cel mai inalt ofiter militar din Marea Britanie, a tinut un discurs in decembrie in care a spus: „Exista un nou risc pentru modul nostru de viata, care este vulnerabilitatea cablurilor care traverseaza fundul marii.

„Va puteti imagina un scenariu in care aceste cabluri sunt taiate sau intrerupte, ceea ce ar afecta imediat si potential catastrofic atat economia noastra, cat si alte moduri de viata”.

Si nimeni nu prea mai poate face nimic, pentru ca majoritatea surselor de comunicare vor fi cazute si aici ma refer la urmatoarele:

  • Google/Youtube cazut – server, robot crawl etc. sunt bazati pe serverele din USA
  • Facebook cazut – serverele sunt gazduite in USA.
  • Multimea de site-uri care au serverele in usa/asia/america de sud etc.

Lasă un comentariu