Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, vrea sa construiasca o statie spatiala turistica aproape la fel de mare ca ISS

Blue Origin, compania de rachete si turism spatial fondata de Jeff Bezos, propune o noua statie spatiala comerciala masiva, numita „Orbital Reef”, care ar putea fi folosita pentru a gazdui experimente stiintifice, vacante si, eventual, chiar si pentru productia spatiala.

Compania planuieste sa lucreze alaturi de startup-ul Sierra Space pentru a duce statia spatiala la indeplinire, iar Boeing intentioneaza sa proiecteze un modul de cercetare pe statie, desi nu exista nicio garantie ca firmele vor putea realiza acest lucru. Astfel de proiecte sunt inca exorbitant de costisitoare si riscante, costand probabil zeci de miliarde de dolari si necesitand mai multe lansari sigure inainte ca un om sa pluteasca vreodata la bord.

Blue Origin si Sierra Space intentioneaza sa cofinanteze statia spatiala

Desi directorii au refuzat sa ofere o estimare a costurilor totale in timpul unei conferinte de presa de luni. Acestia au adaugat ca se asteapta sa semneze cu NASA in calitate de chirias ancora, desi nu este exact clar cum ar putea lua forma unui astfel de parteneriat.


NASA a lansat cereri de propuneri pentru statii spatiale comerciale, deoarece Statia Spatiala Internationala, veche de 20 de ani – care a gazduit echipaje de astronauti profesionisti din Statele Unite, Rusia si peste o suta de alte tari – se apropie de sfarsitul duratei sale de viata. Mai multe alte companii, inclusiv start-up-urile Nanoracks si Axiom, cu sediul in Texas, au facut propuneri similare.


Blue Origin spera ca Orbital Reef ar putea fi operationala la sfarsitul anilor 2020, desi va trebui sa faca destul de multe pentru a realiza acest lucru. Pana acum, compania a reusit doar cateva zboruri suborbitale cu echipaj, la fel cum NASA a realizat pentru prima data la inceputul anilor 1960, si nu a reusit inca sa puna pe orbita o nava spatiala, cu atat mai putin o persoana. O statie spatiala ar necesita un salt major.

New Glenn, racheta construita de Blue Origin, care se asteapta sa fie suficient de puternica si de mare pentru a transporta pe orbita cele mai mari portiuni ale statiei spatiale, nu este inca operationala, iar zborul sau inaugural a fost amanat recent cel putin pana la sfarsitul anului 2022.


Navele spatiale care ar putea fi folosite pentru a transporta oameni catre si de pe statia spatiala sunt, de asemenea, inca in faza de dezvoltare. Starliner-ul de la Boeing, de exemplu, s-a lovit de numeroase piedici si nu va efectua un zbor de testare crucial pana cel tarziu la jumatatea anului 2022.

Reciful orbital va putea gazdui pana la 10 persoane si va avea aproximativ acelasi volum intern ca si ISS.


Mai multe alte companii au fost implicate in anuntul de luni privind Orbital Reef, mentionand utilizarile propuse pentru diverse afaceri si produse spatiale pe care le dezvolta.

O companie numita Genesis lucreaza, de asemenea, la dezvoltarea unui mijloc de a permite astronautilor sa efectueze iesiri in spatiu fara costum spatial, introducand oamenii in capsule sigilate in vid cu brate robotizate, astfel incat acestia sa poata lucra intr-o zi la exteriorul unei astfel de statii spatiale.


O companie numita Redwire lucreaza, de asemenea, la fabricarea in spatiu sub forma imprimarii 3D, care ar putea facilita intr-o zi producerea de bunuri noi in spatiu, in loc sa fie nevoie sa se treaca prin procesul dificil si costisitor de fabricare a bunurilor pe Pamant si apoi de lansare a acestora in spatiu.


In ceea ce priveste operatiunile statiei spatiale, companii din intreaga lume – din industrii de la cea farmaceutica la stiintele materialelor – ar putea sa o foloseasca pentru a efectua cercetari in microgravitatie, asa cum fac deja pe ISS. NASA cunoaste de mult timp beneficiile cercetarii in spatiu. In mediul de microgravitatie, fenomenele fizice si biologice nu sunt impotmolite de atractia Pamantului.

Astfel, efectuarea aceluiasi experiment pe statie care a fost facut la sol poate oferi oamenilor de stiinta o mai buna intelegere fundamentala a modului in care functioneaza ceva.

Lasă un comentariu