Ce este un metavers? Spatiul virtual construit de Facebook!

Imaginati-va ca traiti intr-un spatiu virtual care imbina lumea fizica si cea digitala si care este construit de Facebook.

Poate parea un vis de cosmar, dar Mark Zuckerberg spera sa faca din acest lucru o realitate.

Miliardarul in varsta de 37 de ani vrea sa construiasca un metavers.

„Te poti gandi la metavers ca la un internet intrupat, in care, in loc sa vizualizezi doar continutul – esti in el”, a declarat el pentru The Verge.

In viziunea lui Zuckerberg, metaversul va fi accesibil prin VR, AR, PC-uri, dispozitive mobile si console de jocuri:

Cred ca acesta este un mediu persistent si sincron in care putem fi impreuna, care cred ca va semana probabil cu un fel de hibrid intre platformele sociale pe care le vedem astazi, dar un mediu in care esti intrupat in el.

In interiorul metaversului, Zuckerberg ne imagineaza ca vom sari in concerte 3D de pe telefoanele noastre si ca vom sta impreuna ca holograme pe canapele.

„Este ceva la care petrec mult timp, la care ma gandesc foarte mult, la care lucram foarte mult”, a spus el.

Conceptul unui metavers este intrigant… dar nimeni nu cred ca vrea ca Facebook sa il construiasca.
Un metavers imersiv ar putea supraincarca dezinformarea, supravegherea si hartuirea care deja se manifesta in retelele sociale.

De asemenea, colectarea de date de catre Facebook ar putea deveni mult mai intruziva, dupa cum a declarat expertul in VR Verity McIntosh pentru BBC:

Acum nu mai este vorba doar despre unde dau click si ce aleg sa impartasesc, ci si despre unde aleg sa merg, cum stau, la ce ma uit cel mai mult timp, despre modurile subtile in care imi misc corpul fizic si reactionez la anumiti stimuli. Este o cale directa catre subconstientul meu, iar acest lucru este aur pentru un capitalist de date.

Rezultatele obtinute de Facebook nu ma fac sa cred ca intimitatea noastra va fi protejata. De asemenea, sunt ingrijorat de modul in care vor fi difuzate reclamele in metavers si de potentialul sau de a exacerba decalajele digitale care le refuza multor oameni accesul la servicii.

Zuckerberg spune că dorește ca metaversul să fie un sistem interoperabil și deschis, administrat de mai multe companii și creatori. Dar istoricul Facebook de a cumpăra rivali și de a înăbuși concurența mă face să fiu sceptic cu privire la afirmațiile sale.

Chiar dacă spațiul virtual este operat în colaborare, aș fi îngrijorat de modul în care este guvernat. Firmele de tehnologie nu sunt, în general, fani ai reglementărilor externe.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că metaversul este o idee proastă. După 18 luni de viață pandemică, ideea de a te teleporta pe o insulă virtuală sau de a te întâlni cu holograme ale familiei din străinătate este incredibil de atractivă. Sper doar că Facebook nu ne va urmări fiecare mișcare.

Lasă un comentariu