Ce coduri de culori poti gasi intr-un depozit de materiale electrice?

Daca este desfacuta o priza sau un contor electric se vor vedea o serie de fire de diferite culori. Negru, alb, cupru deschis si alte culori se amesteca strans; totusi, fiecare fir are propriul scop specific. Cunoasterea scopului fiecarui fir mentine siguranta persoanei care intervine asupra retelei si a sistemului electric al casei, care va fi in stare de buna functionare mai mult timp. Aceste materiale electrice sunt foarte importante pentru o buna functionare a instalatiei electrice.

Materiale electrice  – Cablurile electrice si marcajele culorii firelor

Cablurile electrice de 120 V si 240 V non-metalice (sau NM) se livreaza in doua parti principale: mantaua exterioara din plastic (sau jacheta) si firele interioare colorate. Invelisul leaga firele interioare impreuna, iar marcajele exterioare indica numarul de fire si marimea sarmei (gabaritul) incluse sub protectia din plastic. Culoarea mantalei indica utilizarile recomandate. De exemplu, invelisul alb inseamna ca firele interioare sunt de 14 si camasa galbena indica faptul ca aceste materiale electrice sunt de 12.

La o analiza mai atenta, se poate constata faptul ca culoarea firelor din interiorul camasii arata ca firele colorate diferit servesc unor scopuri diferite. Codul National Electric (NEC) spune ca albul sau griul trebuie folosite pentru conductoare neutre si ca firele de cupru sau verde trebuie utilizate ca fire de impamantare. Dincolo de acestea, sunt normele general acceptate de industrie cu privire la culoarea firelor care indica scopul lor.

Izolatia neagra este folosita intotdeauna pentru firele fierbinti si este obisnuita in majoritatea circuitelor casnice standard.

Termenul „fierbinte” este utilizat pentru firele sursa care transporta energie de la panoul de service electric catre o destinatie, cum ar fi un bec sau o priza. Chiar daca exista permisiunea de a folosi un fir alb ca pe un fir fierbinte, marcandu-l cu banda electrica, nu se recomanda acest lucru. Cu alte cuvinte, nu se va folosi un fir negru in locul unui fir neutru sau de impamantare sau pentru orice alt scop decat pentru a transporta incarcaturi electrice.

Firele rosii sunt folosite pentru a desemna firele fierbinti

Firele rosii sunt uneori folosite ca al doilea fir fierbinte in instalatii de 240 de volti. O alta aplicatie utila pentru firele rosii este interconectarea detectoarelor de fum prin cablu, astfel incat, daca se declanseaza o alarma, toate celelalte se declanseaza simultan.

Atunci cand un fir alb are un marcaj de culoare rosie sau neagra, acest lucru indica adesea faptul ca acesta este folosit ca un fir fierbinte, mai degraba decat ca un fir neutru. De obicei, acest lucru este indicat cu o banda electrica neagra sau rosie (dar pot fi utilizate si alte culori) infasurate in jurul izolatiei firului.

De exemplu, un fir alb cu cablu cu doua benzi rosii poate fi utilizat ca al doilea fir fierbinte pe un aparat de 240 volti sau intr-un circuit de iesire. Acest fir alb este marcat cu banda rosie sau o banda electrica neagra, pentru a arata ca este folosit pentru altceva decat neutru.

Lasă un comentariu