Rusii simuleaza misiuni catre Marte

Rusia vrea din nou sa faca pasul urmator in domeniul zborurilor interplanetare. Chiar daca o misiune umana reala catre planeta Marte nu va fi realizata decat, poate, peste cativa zeci de ani, rusii pregatesc o simulare ce ar putea reprezenta un pas foarte important catre aceasta misiune. Potrivit The New York Times, proiectul Mars-500 se pregateste de cea mai importanta faza, in care cei sase participanti vor fi inchisi in niste tuburi izolate ermetic timp de 520 de zile.

Vitaly A. Davydov, seful Agentiei Spatiale a Rusiei, a declarat ca, in acest moment, scopul lor nu mai este mentinerea unui loc important in ce a mai ramas din Cursa Spatiala, ci avansarea spre noi realizari.

Pana acum, cei patru rusi, soldatul german si pilotul francez au fost izolati in aceleasi conditii timp de 105 zile. Acestia au declarat ca, evident, cea mai mare problema este monotonia fiecarei zile, in care trebuie sa munceasca de dimineata pana seara, pentru a nu fi nevoiti sa-si aminteasca de faptul ca sunt izolati, ca nu sunt acasa si ca se afla departe de familie. Echipa de oameni de stiinta din Europa si SUA incearca sa gaseasca solutii pentru a evita caderile nervoase destul de probabile in cazul acestor izolari.

Potrivit specialistilor, o misiune adevarata spre Marte va dura mai mult de 500 de zile, majoritatea timpului fiind petrecut in tranzit. De asemenea, pe langa izolare si monotonia aferenta, membrii echipajului ar mai trebui sa se confrunte si cu o intarziere de pana la 20 de minute in comunicarea cu Pamantul (a se ‘revizita’ scena cu pricina din 2001: A Space Odyssey).

Daca e asa cum se lauda ei si Mars-500 e un pas important spre o viitoare misiune umana, nu pot decat sa ma bucur. Orice avans facut in aceasta directie trebuie salutat cu respect si sprijinit. In alta ordine de idei… 520 de zile?! Inteleg sa te sacrifici in numele stiintei si pentru viitorul umanitatii, dar… 520 de zile?! Plus ca… 520 de zile?!

Lasă un comentariu