Noi descoperiri ne apropie de planetele locuibile in univers

Ne apropiem cu pași siguri de momentul cheie în care astronomii vor descoperi o planetă locuibilă, similară Pământului. Potrivit Wired.com, un grup de oameni de știință a descoperit pentru prima oară o planetă extrasolară ce are o temperatură destul de joasă încât să poată fi studiată în detaliu. Mai mult decât atât, este prima dată când se găsește o exoplanetă care nu are doar o temperatură favorabilă, ci și o mișcare potrivită, trecând prin fața stelei în jurul căreia orbitează.

Deși au mai fost descoperite planete extrasolare cu temperaturi moderate, doar o planetă care trece prin fața stelei în jurul căreia orbitează poate fi studiată în profunzime, lumina stelară filtrată prin atmosfera planetei indicând dimensiunile exacte și compoziția acesteia.

Noua planetă a fost descoperită cu ajutorul satelitului COROT, se află la 1.500 de ani-lumină de Pământ și nu se apropie de steaua în jurul căreia orbitează mai mult decât Mercur se apropie de Soare. Astfel, temperatura ajunge undeva între -23 și 157 de grade Celsius. Deși planeta gazoasă nu pare să fie locuibilă, atmosfera sa poate conține vapori de apă.

Potrivit oamenilor de știință, dacă această exoplanetă are o lună, suprafața acelui satelit ar putea fi locuibilă.

Grupul de cercetători a adăugat că această descoperire trebuie să ne pregătească pentru descoperirea unor noi planete locuibile. ”Nu trebuie să fim surprinși dacă sateliții Kepler sau COROT vor descoperi primul Pământ sau Super-Pământ locuibil”, a declarat Alan Boss, de la Carnegie Institution for Science din Washington, D.C.

smart guess: Se pare că nu mai e mult și începem să ne extindem în Univers, în căutare de noi planete pline de creaturi albastre și Unobtainium. James Cameron trebuie să fie tare mândru de el. Lăsând asta deoparte, cred că, într-adevăr, nu suntem departe de un moment de desprindere, care va reuși să grăbească dezvoltarea tehnologică și nu numai.

Lasă un comentariu