Motoarele pas cu pas. Ce sunt si ce avantaje putem avea daca le integram in diverse dispozitive?

Lumea s-a schimbat odata cu aparitia motoarelor electrice, am putut avea acces la o multime de tehnologii moderne care au avut la baza motoare mai mici sau mai mari, cu diverse puteri. Desi pare banal, motorul electric a reusit sa revolutioneze si industriile principale si adus inovatii in multiple domenii.

Un tip aparte de motor electric este cel pas cu pas. Ceea ce il diferentiaza de alte motoare electrice este tocmai modul in care e construit. Daca vorbim de motoare pas cu pas avem din start motor sincron cu poli aparenti, plasti pe ambele armaturi. Rotirile motoarelor sunt simple, rapide, se fac din pol in pol, comoanda motorului e exclusiv electronica, deplasarile motoarelor sunt usor de apreciat si de urmarit.

Pentru a intelege mai bine ce e cu aceste motoare pas cu pas trebuie sa ne gandim si unde le intalnim in viata de zi cu zi. Avem motoarele electrice de acest tip unde avem nevoie de precizie ridicata, adica la un HDD, la copiatoare, de exemplu. Ideea din spatele motoarelor pas cu pas a fost simpla: luam impulsurile electrice si le convertim in miscari discrete, de natura mecanica. Rotatiile motoarelor obtinute foarte usor depind de impulsurile electrice, de puterea lor, dar si de secventa de aplicare a pulsurilor.

Dupa ce se aplica impulsurile motoarele vor descrie o miscare cu un unghi strict calculat. La motoarele moderne pas cu pas avem encodere, reglare automata a curentuoui in functie de incacare, temperaturile de functionare nu sunt asa de mari, nu sunt vibratii perceptibile la accelerari si decelerari. Recent am intalnit motoarele pas cu pas si la plotere, la mecanismele de orientare si presiune la roboti, la sistemele optice si la mese de pozitionare 2D, pentru masini de gaurit.

Avantajele majore ale motoarelor pas cu pas tin de rotatia unghiulara proportionala cu pulsurile electrice, vitezele de rotatie foarte diferite, fiabilitatea foarte buna, puterea si viteza imbunatatite simtitor fata de alte motoare. Toate miscarile sunt line, performantele sunt notabile la accelerari si decelerari, la fel si performantele de cuplu.

In magazinele online specializate veti gasi la preturi bune si cu livrare rapida motoarele pas cu pas, drivere si driver pur sinusoidale, cu sau fara driver integrat, cuplu cuprins intre 0.5 NM ~ 12 NM. Ele pot fi disponibile in variantele NEMA 17, NEMA 23 si NEMA 34, in functie de producatori si oferte.

Este important de retinut ca motoarele pas cu pas au deja o aplicabilitate foarte larga si sunt foarte simplu de integrat in tehnologii moderne, rezistenta la uzura e mare, se poate obtine un design deosebit in cazul motoarele la comanda pentru o folosire mai simpla. Motoarele pas cu pas au fost si vor ramane cea mai simpla solutie pentru masinarii si dispozitive care au nevoie de o miscare cat mai stricta si de viteza mare de reactie la actionare.

Lasă un comentariu