Motive urgente pentru care pacientii apeleaza la un cabinet stomatologic in ultimul moment

Sanatatea este unul din cele mai importante aspecte ale vietii, iar orice afectiune dentara care poate pune sanatatea in pericol ar trebui tratata in cadrul unui cabinet stomatologic. Tot mai mult pacienti neglijeaza acest aspect si se trezesc mult prea tarziu, in situatii ce necesita interventii de urgenta in care unele afectiuni sunt intr-un stadiu destul de avansat.

Exista o serie de complicatii ale sanatatii orale care se manifesta asupra sanatatii intregului organism intr-un mod destul de periculos daca nu sunt tratate la timp.  Nu orice afectiune la nivelul dintilor reprezinta o urgenta, insa daca durerea este acuta, disconfortul este resimtit intr-un mod foarte puternic, iar infectia se poate raspandi in intregul corp, este nevoie de interventii urgente.

Urgentele pot fi tratate numai intr-un cabinet stomatologic

Una dintre cele mai des intalnite urgente dentare este abcesul dentar. Aceasta urgenta reprezinta o complicatie destul de delicata, o infectie la nivelul dintilor care se poate manifesta sub diferite forme, mai ales prin umflarea in zona dintelui. In cazul unui abces, este necesara consultara unui medic dentist, pentru ca se poate ajunge la complicatii numeroase, de la chist dentar, sinuzita maxilara, pana la septicemie.

Specialistii care lucreaza in cadrul unui cabinet stomatologic se confrunta adesea si cu pacienti care vin cu intreaga fata umflata. Fata poate suferi umflaturi din cauza unui dinte cariat sau din cauza unei extracti mai delicate. Daca apar si febra sau scurgeri de lichid, atunci acestea sunt semne clare ale unei infectii si ale necesitatii prezentarii la stomatolog.

Fractura dentara este o alta cauza a prezentarii pacientilor la stomatolog in regim de urgenta. In cazul mestecarii unor alimente mult prea tari, sau in cazul implicarii intr-un incident traumatizant sau intr-un accident, in cazul unei cazaturi puternice si fracturarii unui dinte, este necesara interventia medicului specialist. Pacientii care sufera o fractura dentara trebuie sa isi mentina un nivel de igiena cat mai bun, sa nu atinga dintele si sa mearga negresit la medic.

O alta situatie urgenta este cea in care o lucrare dentara a cazut sau s-a dezlipit. Cauzele pot fi diverse: fie lucrarea nu a fost executata in mod corespunzator, fie au aparut factori care au determinat caderea acesteia. Daca lucrarea este in conditii foarte bune, poate fi reutilizata. Daca nu, este necesara parcurgerea pasilor pentru a crea o alta lucrare.

Sangerarile abundente la nivelul dintilor si gingiilor sau in locul extractiilor este un alt motiv pentru care pacientii trebuie sa se prezinte la medicul dentist. Problemele dentare in timpul sarcinii intra in categoria urgentelor medicale stomatologice.

Cel mai bun mod de a preveni astfel de situatii urgente consta in vizitarea periodica a unui cabinet stamatologic. Vizitele periodice la medic sunt cel mai eficient mod de a preveni urgentele. Totodata, este bine ca pacientii sa mentina o legatura cat mai stransa cu medicul stomatolog in cazul in care apar asemenea simptome.

Lasă un comentariu