Intr-un oras australian a fost interzisa apa imbuteliata

Asta da masura ecologica! Orasul australian Bundanoon, aflat la 150km in sud-vestul Sydney-ului, a interzis folosirea apei imbuteliate, relateaza Reuters. Locuitorii orasului au votat saptamana trecuta, intr-o majoritate covarsitoare, aceasta masura, pentru a reduce emisiile de carbon cauzate de imbutelierea si transportarea sticlelor de plastic.

Oamenii de afaceri din oras au fost de acord sa inlocuiasca sticlele de unica folosinta cu unele refolosibile, ce pot fi umplute de la fantanile orasului. Cele 50-60 de afaceri din oraselul cu 2,500 de locuitori vor implementa singure aceasta noua masura, neexistand nicio autoritate care sa reglementeze inlocuirea sticlelor de plastic. Interzicerea apei imbuteliate pare, deci, mai mult voluntara decat impusa.

Votul locuitorilor Bundanoonului a fost grabit de aplicatia companiei Norlex Holdings, din Sydney, care doreste construirea in oras a unei uzine de apa. Cererea le-a fost respinsa, dar recursul inca se discuta.

In 2008, Australia a cheltuit aproape 400 de milioane de dolari americani pe apa imbuteliata, cu 10% mai mult decat in 2007.

Decizia micului oras a influentat si de conducerea celui mai populat stat din Australia: New South Wales. Premierul de aici a anuntat interzicerea imediata a cumpararii apei imbuteliate de catre agentiile si departamentele de stat.

Curajoasa miscare. Din pacate, nu cred ca intr-un oras mai mare ar avea prea mult succes. Intr-o comunitate mai mica, oamenilor le e mai usor sa se puna de acord. In locuri mai populate s-ar gasi intotdeauna un grup nervos (si comod) care sa isi doreasca petul cel de toate zilele. In Romania, din pacate, o astfel de decizie nici nu poate intra in discutie.

Lasă un comentariu