In curand toate telefoanele vor folosi un incarcator universal

Mai-marii industriei telecomunicatiilor s-au pus de acord si au hotarat sa aleaga un model unic de incarcator, care sa mearga cu toate tipurile de telefoane. Potrivit Reuters, incepand cu 2010, toate marile telefoane de noua generatie vor folosi incarcatoare standard, cu mufa micro-USB.

Comisarul european pentru Industrie, Guenter Verheugen, a declarat ca “oamenii nu vor mai fi nevoiti sa-si arunce incarcatoarele de fiecare data cand isi cumpara un nou telefon”, estimand ca acestea formeaza mii de tone de deseuri in fiecare an.

Reprezentantii Comisiei Europene spun ca, in ritmul actual de cumparare, in maximum 4 ani, toti utilizatorii de telefoane mobile vor folosi incarcatoarele standard. Pentru inceput, telefonul si incarcatorul vor fi vandute impreuna, urmand ca, dupa o anumita perioada, ele sa se vanda separat.

Companiile care au semnat acest acord sunt Nokia, Sony Ericsson, Apple, NEC, Motorola, LG, Samsung, Qualcomm, Research in Motion si Texas Instruments. Acestea reprezinta 90% din piata europeana a telecomunicatiilor.

Initativa e mai mult decat laudabila. De fiecare data cand plec in vreo excursie este inevitabila intrebarea ‘cine are un incarcator de Nokia vechi/Nokia nou/Sony Ericcson/Samsung, etc?’. Cu acordul asta nu numai ca se vor evita aceste discutii, ci si deseurile cauzate de schimbarile dese de mufe si telefoane.

Lasă un comentariu