Englezii ofera ajutor pentru dependenta de tehnologie

Am ajuns și în acel moment în care lunga listă a dependențelor oamenilor de rând s-a „îmbogățit” oficial cu încă un exemplar – tehnlogia. Potrivit BBC News, un spital din Londra și-a deschis o secție ce tratează dependenții de tehnologie. Portretul robot al unui pacient ar suna cam așa: un băiat tânăr ce dedică prea mult timp jocurilor online și siteurilor de socializare (a se citi Facebook + Twitter), care, atunci când nu se află în contact cu aceste tehnologii, devine agitat și irascibil. Sună cunoscut?

Programul de „dezintoxicare” durează 28 de zile în varianta lui intensivă și este format din trei etape. Potrivit inițiatorului acestei secții a spitalului Capio Nightingale, Dr Richard Graham, abstinența totală nu este o soluție realistă. „Nu poți evita internetul și nu poți evita tehnologia”, a explicat Graham. Astfel, prima etapă a acestui program constă în ședințe de psihoterapie, ce adresează problemele pacientului în ceea ce privește comunicarea față-în-față. A doua etapă reprezintă analizarea relației acestuia cu tehnologia și încurajarea opririi dependenței. În final, pacientul este sfătuit să ia parte la exerciții fizice și alte activități alături de familie și prieteni.

Potrivit declarațiilor lui Mark Griffiths, profesor în studiul jocurilor de noroc la Nottingham Trent University, „numărul celor care sunt cu adevărat dependenți de tehnologie este destul de scăzut, dar ar putea crește odată cu jocurile online care, spre deosebire de cele obișnuite, nu au un sfârșit” (a se citi World of Warcraft & Friends).

: Sunt tare curios să aflu cam care ar fi numărul dependenților de tehnologie din România. Știu că acum vreo câțiva ani, pe vremea în care nu toate organismele vii aveau PC, sălile de internet făceau victime (în cel mai serios sens al cuvântului). Astfel, putem spune că acest fel de dependență există de ceva vreme pe tărâmul carpato-danubiano-pontic. Am avea, deci, nevoie și noi de o astfel de clinică?

Lasă un comentariu