Deficientele de atentie pot fi semne de genialitate

Neatenți din toate zările, uniți-vă! Un recent studiu realizat la Trinity College Dublin indică o posibilă legătură între genialitate și ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder). Potrivit BBC News, psihiatrul Michael Fitzgerald susține că diferite personalități marcante din istorie au prezentat simpome ce trimiteau către un posibil caz de ADHD.

Fitzgerald a explicat că „aceleași gene care au legătură cu ADHD sunt asociate și cu un comportament curajos și cu asumarea de riscuri.” Deși aceste legături pot conduce la delicvențe, dependențe și chiar crime, „ele pot fi vinovate și pentru descoperiri revoluționare în domeniile artelor, științelor sau explorărilor”. Mai mult, s-ar părea că, în anumite cazuri, lipsa de  atenție pentru anumite domenii poate fi compensată cu o concentrare mai mare pe subiectele preferate ale pacientului.

Astfel, pe lista de personalități cu ADHD a prof. Fitzgerald se află nume ca Thomas Edison, Oscar Wilde, James Dean, Clark Gable, Kurt Cobain, Che Guevara, Lord Byron sau Pablo Picasso. Mai pe scurt, crema cremelor.

Cu toate astea, un alt psiholog, de la Cambridge de data asta, Barbara Sahakian, ne asigură că această listă de persoane celebre nu este alcătuită decât pe baza unor intuiții, fără vreo dovadă concretă. Potrivit prof. Sahakian, pentru a putea diagnostica cu exactitate ADHD „este nevoie de un jurnal detaliat care să răspundă, practic, tuturor întrebările pe care eu le-aș pune pacientului dacă ar fi în fața mea, la un consult.” De asemenea, aceasta susține că doar un caz ușor de defiecență de atenție ar putea avea oarecare avantaje, versiunile severe putând duce la consecințe grave.

E clar că toți indivizii ăia enumerați mai sus aveau ceva special care i-a făcut să se ridice peste marea masă. Acel ceva poate fi numit talent, geniu, inspirație, ADHD, noroc, muncă sau oricum altcumva, nu depinde decât de perspectiva din care alegem să privim lucrurile.

Lasă un comentariu