Cum sa alegi corect o centrala termica pentru locuinta ta?

Daca pana acum,  din diverse motive, fie un buget insuficient, fie alte probleme au avut intaietate la rezolvare sau pentru o perioada de timp nu ati considerat ca fiind  o prioritate, nu v-ati instalat in casa o centrala termica, lucrurile s-au schimbat.

Asa ca ati inceput sa va informati si sunteti convinsi ca un astfel de echipament trebuie sa isi gaseasca locul in casa si sa va ofere confortul termic de care aveti nevoie.

Daca deocamdata oscilati intre tipurile de centrale electrice din oferta in domeniu, iata cateva aspecte de care puteti sa tineti cont pentru ca alegerea facuta sa fie una care sa va aduca satisfactie deplina. Astfel, fie ca este vorba despre centrale termice pe gaz, pe lemne, peleti, carbune sau central electrice, fiecare dintre aceste tipuri de instalatie care functioneaza pe baza unor  tipuri diferite de combustibil au avantajele, dar si punctele lor mai slabe in functie de spatiul pe care urmeaza sa il deserveasca, dar mai ales atunci cand sunt facute alegeri necorespunzatoare. 

Pentru o alegere corecta, din start trebuie sa avem in vedere specificul spatiului pe care il va deservi centrala termica, dimensiunea, suprafata, volumul acestuia. De asemenea, un alt factor important pentru o alegere corecta este numarul de camere care urmeaza sa fie incalzite de centrala termica, deci necesitatea termica a spatiului, aici fiind inclus si numarul persoanelor care vor beneficia de caldura si apa calda menajera.

Totodata, un alt criteriu important este si gradul de izolare a locuintei, atat cea exterioara, cat si cea interioara. La alegerea centralei termice se va tine cont si de modul de functionare, puterea instalatiei, eficienta energetica, modul de intretinere, modul de curatare a acestui echipament.

Daca suntem tentati de instalarea unei centrale  termice pe gaz, evident  prima conditie ce trebuie indeplinita este racordarea la reteaua de gaz, care nu este atat de extinsa precum cea electrica. Centralele termice pe gaz sunt recomandate in special in cazul unor locuinte de dimensiuni mai mari, astfel incat utilizarea acestora sa nu presupuna costuri foarte mari pentru incalzire, avand in vedere ca gazul este unul dintre cei mai ieftini combustibili.

De asemenea, un alt aspect important este dimensionarea corecta a puterii calorice, pentru a evita situatii precum centrale termice subdimensionate sau, dimpotriva, supradimensionate in raport cu spatiul pe care il vor incalzi. Ambele variante determina cheltuieli in plus, precum si deteriorarea timpurie a instalatiei.

Lasă un comentariu