Cum poate fi diagnosticat comportamentul bipolar?

Diagnosticul tulburarii bipolare se face folosind chestionare clinice speciale. Medicul sau terapeutul ar putea pune urmatoarele intrebari la prima consultatie:

  • Pacientul se simte deprimat sau nelinistit in ultimele saptamani?
  • Sunt probleme cu trezitul de dimineata?
  • Sunt probleme cu somnul pe timpul noptii?
  • Cum se prezinta pofta de mancare?
  • Pacientul are uneori ganduri despre moarte sau sinucidere?
  • Pacientul a fost deosebit de incantat sau fericit in ultimele saptamani?
  • Nivelul de energie a crescut brusc?
  • Pacientul vorbeste mai mult sau mai repede decat in mod normal?
  • S-au redus perioadele de smn?
  • Pacientul a fost foarte activ si a facut multe lucruri intr-un timp foarte scurt?
  • Starea de spirit a cunoscut modificari recente?

Din cauza influentelor genetice, un istoric familial este foarte util pentru bolile maniaco-depresive. Acest lucru permite terapeutului sa afle daca alti membri ai familiei sufera de tulburare bipolara, analizand elementele specifice unui comportament bipolar.

Tulburare bipolara: tratament

Diagnosticul de „tulburare bipolara” necesita urgent administrarea de medicamente. Medicamentele nu numai ca reduc fazele depresive si maniacale, ci reduc si riscul de sinucidere.

Tratamentul psihoterapeutic este la fel de important ca terapia medicamentoasa. Poate avea un efect pozitiv asupra evolutiei tulburarii bipolare. Mai presus de toate, este crucial ca pacientul sa isi doreasca sa fie tratat. Foarte multe persoane nu isi doresc sa fie tratate pentru ca au o stare de bine in fazele maniacale si sunt reticente in a le trata. Persoanele cu depresie maniacala trebuie, de obicei, sa fie tratate toata viata, deoarece aceasta este singura cale de a-si mentine starea de spirit stabila. Daca pacientii inceteaza tratamentul, exista un risc ridicat de recidiva.

Tulburare bipolara: faze de tratament

Tratamentul in sine consta intr-un tratament acut, faza de stabilizare si faza de prevenire a recidivei.

Faza acuta

In faza acuta, medicamentele sunt utilizate in principal pentru a trata mania sau depresia aparuta. Pentru sprijin psihologic, discutiile terapeutice sunt oferite in terapie individuala sau de grup. Unele clinici folosesc, de asemenea, terapii cu curent usor pentru normalizarea starii de spirit.

Faza de stabilizare

Poate dura cateva saptamani sau chiar luni pentru ca simptomele sa se imbunatateasca semnificativ. Apoi incepe faza de stabilizare. Medicamentul este ajustat in aceasta faza pana cand pacientul primeste doza optima.

Faza de prevenire a recidivei

Daca persoana afectata este in mare parte lipsita de simptome, se incearca mentinerea sub control a acestei afectiuni pe termen lung. Pentru aceasta este necesar ca pacientul sa ia in continuare medicamente. In terapie, el invata, de asemenea, sa recunoasca semnele de avertizare ale maniei sau depresiei intr-un stadiu incipient si poate lua masuri la timp.

Tulburare bipolara: tratament medicamentos

Terapia pentru tulburarea bipolara se bazeaza in principal pe medicamente care stabilizeaza dispozitia, cum ar fi litiu, antiepileptice si neuroleptice atipice. Deoarece atat fazele maniacale cat si cele depresive trebuie tratate, medicii folosesc adesea diferite ingrediente active.

Daca ingredientele active care stabilizeaza dispozitia nu sunt suficiente pentru un tratament acut, medicul sau terapeutul va prescrie sedative si antidepresive suplimentare.

Lasă un comentariu