Cum poate ajuta psihoterapia o relatie de cuplu aflata in impas?

Pornim intr-o relatie plini de speranta, privind cu indrazneala spre viitor, siguri pe sentimentele noastre si pe reciprocitatea lor si avem senzatia ca nimeni si nimic nu ne va putea sta in calea fericirii abia gasite. Iar prin proba timpului fiecare relatie de cuplu trece diferit, unele se incheie, altele au un traseu fericit, altele intampina dificultati, iar certurile care altadata se aplanau repede, trecandu-se usor peste ele, acum sunt tot mai frecvente si de amploare. Aceasta stare de lucruri nu face decat sa aduca suferinta si deceptie ambilor parteneri.

Acolo unde,  in pofida conflictelor tot mai dese, exista totusi dorinta de a salva relatia candva functionala, exista si solutia consilierii psihologice, cu care ambii parteneri trebuie sa fie de acord si sa isi puna sperantele in acest demers.

Psihologul, prin tehnici speciale,  ii va sprijini pe cei doi sa identifice cauza sau suma cauzelor care stau la baza conflictelor lor interminabile, precum lipsa comunicarii reale, gelozie exacerbata si nejustificata, disfunctionalitati in viata intima, vezi magazin sex shop, anxietate, stres, infidelitate, neincredere in partener, probleme financiare acutizate etc.

Psihoterapia ii va putea ajuta pe cei doi sa isi constientizeze cu sinceritate defectele, comportamentul gresit in viata de cuplu, partea de vina care le revine in aceasta stare negativa care persista, odata cu acceptarea faptului ca nimeni nu este cladit dupa acelasi calapod, ca fiecare functioneaza diferit, are o viziune personala asupra unei situatii, iar acest lucru nu este ceva rau si fiecare trebuie sa dea dovada de toleranta, de intelegere.

Alaturi de recunoasterea propriilor greseli, de dorinta de a corecta acolo unde este posibil, psihologul ii va indemna pe cei doi parteneri sa-si indrepte atentia si catre punctele care alcatuiesc latura pozitiva a vietii lor de cuplu, acele aspecte care le aduc multumire, stare de bine, satisfactie, pentru care au toate motivele sa lupte si sa recupereze tot ce era frumos candva in relatia lor.

Iar acest lucru poate fi realizabil atat timp cand ambii parteneri isi doresc si cred cu sinceritate ca relatia lor merita sa fie recuperata, ca exista mai multe motive care ii unesc decat cele care ii despart. In caz contrar, cea mai buna solutie pentru amandoi si care, pana la urma, le va aduce linistea sufleteasca,  este sa porneasca fiecare pe propriul drum.

Lasă un comentariu