Cum completezi fisele SSM si cand iti sunt necesare?

Completarea unei fise SSM este necesara conform articolului 81 din Hotararea Guvernamentala numarul 1425 din 2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

Completarea fisei SSM se face cu pix si cu stilou, dupa verificarea instruirii lucratorilor cu indicarea materialului predat, duratei si datei instruirii. Aceasta fisa este pastrata de catre conducatorul locului de munca si este insotita de copia ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii, de la angajare si pana la data incetarii raporturilor de munca.

 

De ce trebuie sa tii cont in completarea unei fise SSM?

Completarea unei fise SSM de instruire individuala in domeniul securitatii muncii se face conform unor reguli stricte. Aceasta fisa este tipizata, de marimea A5, de culoare albastra, fiind o dovada a instruirii la angajare. Fisa se face de catre inspectorul de securitate si sanatate sau de catre persoana desemnata, consemnata in fise.

 

 

Ce informatii trebuie sa contina coperta fisei SSM?

Fisa SSM trebuie sa contina in partea de sus numele societatii angajatoare, in dreptul sectiunii “Unitatea”. Ulterior, trebuie completat numele si prenumele angajatului din buletin. Daca o persoana isi schimba numele, trebuie sa anunte societatea, urmand ca numele vechi sa fie pus in paranteza si numele nou sa fie trecut deasupra.

Exista si sectiunea locul de munca, in care se completeaza departamentul sau compartimentul in care angajatul isi desfasoara activitatea. Acest departament poate fi santier, clinica, sediu, punct de lucru sau terti.

In sectiunea domiciliu se completeaza datele din resedinta, iar in rubrica legitimatie se consemneaza “marca” preluata de la resurse umane.

 

Ce informatii trebuie sa contina prima pagina a fisei SSM?

Prima pagina a fisei SSM trebuie sa contina informatii importante din buletin precum numele si prenumele si data si locul nasterii ale angajatului. De asemenea, prima pagina trebuie sa contina si calificarea luata de la biroul de resurse umane, conform diplomelor aduse de angajat, precum si functia angajatului din fisa postului.

La sectiunea loc de munca se completeaza spatiul efectiv in care angajatul isi desfasoara activitatea, spre exemplu magazin, depozit, birou, punct de ridicare colete, cabinet sau santier, iar ista poate continua. Sectiunea autorizatii se completeaza numai in cazul in care persoana se angajajeaza pe una din functiile in care este obligatorie autorizarea.

De asemenea, este necesara completarea traseului de deplasare la si de la serviciu impreun cu angajatul, care trebuie sa contina numele si numarul transportului in comun, statia de debarcare si de imbarcare, precum si timpul de deplasare.

 

Instruirea generala si instruirea la locul de munca

Instruirea generala incepe de la data de incepere a contracrului de munca, iar timpul de instruire se reglementeaza printr-o decizie. Instructajul se va face de catre un imspector SSM sau un lucrator desemnat, iar la final este necesara semnatura celui care a efectuat instruirea introductiv generala si a celui care a verificat insusirea cunostintelor.

Nu in ultimul rand, instruirea la locul de munca trebuie sa contina data, locul de munca, timpul, continutul instruirii si semnaturile celor care au efectuat instruirea si verificarea.

Lasă un comentariu