Controverse in cazul teoriei incălzirii globale

Teoria încălzirii globale cauzată de oameni este combătută de foarte mulți sceptici cu diferite argumente, unele mai interesante, altele mai puțin coerente. Până acum, însă, niciunul dintre oamenii de știință care au dezvoltat această teorie nu au recunoscut sau acceptat vreunul dintre celelalte puncte de vedere. Potrivit The Mail on Sunday, însă, prof. Phil Jones, ale cărui cercetări stau la baza teoriei încălzirii globale, a recunoscut că există posibilitatea unor omisiuni în măsurătorile sale.

Jones a recunosct, în primul rând, că în ultimii 15 ani nu au mai existat creșteri semnificative de temperaturi. De asemenea, el a acceptat existența posibilității ca temperaturile din Evul Mediu să fi fost mai ridicate decât cele din prezent, punând astfel sub semnul întrebării influența omului în încălzirea globală.

Din cauza faptului că prof. Jones a refuzat de curând să expună (din nou) rezultatele cercetărilor sale, alți oameni de știință au tras concluzia că acesta a pierdut datele esențiale din rapoartele încălzirii globale. Subtil, profesorul a recunoscut că organizarea nu mai este punctul său forte, biroul său fiind plin de mii de hârtii rătăcite de-a lungul anilor.

Ultimul contraargument acceptat de profesorul britanic este faptul că au mai existat două perioade similare de încălzire globală, între 1910 și 1940 și între 1975 și 1998. Jones a precizat, totuși, că, spre deosbire de actuala situație, celelalte două „valuri de căldură” au putut fi explicate de diferite fenomene naturale.

Dacă se mai găsesc multe găuri în teoria încălzirii globale cauzate de om, s-ar putea să se lase cu un climategate în toată regula. Chiar și așa, asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la căutarea de eco-alternative. Pentru că, nu-i aşa că o lume cu temperaturi normale dar ape şi sol poluat tot varză e?

Lasă un comentariu