Accesul la internet – drept fundamental

Am depășit epoca în care dacă nu erai pe internet, nu existai. Acum, dacă nu ai internet, nu poți să exiști. Cam asta e părerea majorității utilizatorilor, dacă ne luăm după rezultatele unui recent sondaj realizat de BBC World Service. Potrivit Wired.com, sondajul a fost făcut pe un eșantion de 27.000 de adulți din 26 de țări, iar rezultatele arată că 4 din 5 oameni consideră internetul un drept fundamental.

Deși conștienți de riscurile vieții online, majoritatea dintre noi apreciem internetul pentru posibilitățile pe care le oferă. Același studiu spune că 78% dintre respondenți sunt de părere că internetul le oferă o mai mare libertate, iar 90% consideră că Marea Rețea este un loc potrivit pentru a învăța lucruri noi.

În ceea ce privește aspectele negative ale net-ului, respondenții au poziționat frauda pe primul loc în topul temerilor legate de libertatea internetului. Pe următoarele două locuri s-au clasat conținutul violent și/sau explicit și amenințările la intimitate.

Cele mai „dependente” țări sunt Japonia, Mexic și Rusia, peste 70% dintre cetățenii acestora declarând că nu ar putea trăi fără internet.

Păreri? Mai putem trăi fără internet? Poate fi considerat accesul la internet un drept fundamental? Personal, cred că a venit momentul să recunoaștem că a devenit un element esențial în societatea de azi și că fără el nu ne-am mai putea descurca la fel de bine într-o lume modernă. Mai mult decât atât, sper și cred că vom ajunge să trăim într-o comunitate în care accesul la internet va fi gratuit și la îndemâna oricui. Ăsta e viitorul.

Lasă un comentariu