400 de miliarde de euro pentru centrale solare

Au inceput investitiile serioase in domeniul eco. Douasprezece companii si banci au semnat ieri un acord pentru investirea a 400 de miliarde de euro in construirea unor centrale solare, relateaza NewsIn. Acestea vor fi construite in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, avand ca scop alimentarea Europei cu energie.

Proiectul se numeste Desertec si va acoperi 15% din energia necesara a continentului si o importanta parte din cea a tarilor producatoare. Acordul semnat de cele 12 companii prevede ca, pana in luna octombrie, sa se infiinteze un birou de de studii. Acesta va trebui sa elaboreze in urmatorii trei ani planuri de investitii pentru dezvoltarea retelei de centrale solare termice.

Printre companiile care contribuie la acest proiect se numara Siemens, asiguratorul german Munich Re, Deutsche Bank, RWE si EON, compania spaniola Abengoa Solar, ABB, firma algeriana Cervital si banca europeana HSN Nordbank. Desertec vine in sprijinul angajamentului luat de catre UE ca, pana in 2020, 20% din energia folosita in Uniune sa provina din surse regenerabile.

Desertec este, cu siguranta, un proiect foarte important pentru viitor. Daca va fi un succes (si, in cazul in care nu va fi intarziat, nu prea vad cum ar putea esua), el va putea reprezenta un prim pas spre o planeta ceva mai putin risipitoare. Revine, insa, aceeasi intrebare: daca proiectul asta incepea acum 20-30 de ani, nu cumva situatia actuala a Pamantului ar fi fost ceva mai buna?

Lasă un comentariu